Voorwoord

Wie 15 jaar geleden een verhaal zou hebben gehouden over horloges, energiemeters, vuilcontainers, sloten, lantarenpalen en talloze andere voorwerpen die met elkaar communiceren, zou toen niet serieus zijn genomen. Op dit moment is het al dagelijkse praktijk. Een van de belangrijkste trends rondom digitalisering is het ontstaan van het Internet of Things (IoT). Het gaat om de opkomst van apparaten en voorwerpen die met het internet worden verbonden en op die manier met elkaar en met mensen kunnen communiceren. Deze ‘dingen’, zoals machines en producten, maar ook systemen, worden met elektronica ‘slim’ gemaakt. Ze worden voorzien van sensoren die op allerlei terreinen waardevolle gegevens kunnen verzamelen, bijvoorbeeld over energieverbruik, maar ook over je conditie. Bekende voorbeelden zijn de slimme thermostaat Nest en de Nike+ FuelBand.

Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner zullen tegen 2020 zo’n 25 miljard IoT-apparaten verbonden zijn met het internet. Op dit moment gaat het wereldwijd nog maar om ‘slechts’ circa 5 miljard slimme objecten. Door de spectaculaire toename van deze connected devices ontstaat een ecosysteem van digitale verbindingen dat ingrijpende maatschappelijke en economische gevolgen heeft. Vooral op het bedrijfsbeleid en de businessmodellen van ondernemingen zullen IoT-toepassingen een enorme impact hebben. Tegelijk biedt het ongekende mogelijkheden voor nieuwe producten en diensten. In veel landen zal IoT een extra impuls geven aan de groei van de economie.

In dit boekje verkennen we de fascinerende wereld van het Internet of Things. Het is bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft voor ontwikkelingen op het terrein van het internet en de maatschappelijke en economische gevolgen. Dit kan betekenen dat professionals het allemaal al weten, maar lezers zonder kennis op dit vlak hier en daar moeite zullen hebben om niet af te haken. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, maken we gebruik van aansprekende voorbeelden uit de praktijk die vooral ondernemers op ideeën kunnen brengen om met IoT-toepassingen bedrijfsprestaties te verbeteren.

We beginnen onze verkenning met een beschrijving van de kenmerken van IoT en de geschiedenis van deze technologische ontwikkeling. Hoofdstuk 2 gaat over het IoT in de praktijk. Daarin bespreken we de techniek en worden ook de gevolgen verkend van de opmars van het Internet of Things voor de economie. Ook wordt aandacht geschonken aan privacy en veiligheid en de toekomstverwachtingen op het terrein van IoT. 

1